Följ oss          |    Nyhetsbrev

Trollflöjten!

Sommarens uppsättning av Mozarts Trollflöjten kommer nu äntligen att bli av!

I en värld där ingenting är vad det ser ut som pågår en bitter strid om makten. En prins på besök finner sig indragen och den unga Pamina blir den avgörande brickan i spelet. Världens mest spelade opera bjuder på oändliga möjligheter och hos Skånska Operan blir alltihop ett spel där magin kan hjälpa dig lösa gåtan, eller förlora allt! Men för Pamina, Tamino, Papageno, Sarastro, Nattens Drottning och de andra är allt på blodigt allvar och känslorna svallar högt. Mozarts odödliga musik ramar in denna saga om makt, falskhet, ära, sanning och kärlek. Så följ med till en värld där allt verkar möjligt och låt dig åter förföras av skönheten i det som är TROLLFLÖJTEN!

Föreställningen ges inomhus.

I rollerna ses:

Tamino - Joel Forsström
Pamina - Linnea Sjösvärd
Papageno - Viktor Rydén
Papagena - Jenny Viklund
Sarastro - Jakob Antonér
Nattens Drottning - Amelie Flink
Dam 1 - Helena Magnusson
Dam 2 - Julia Andersson
Dam 3 - Sara Norrback Carlsson
Monostatos - Christer Arwidson
De tre flickorna - Jenny Viklund, Märta Klasson & Elsa Moberg

Piano/Kapellmästare - Maria Ingemarsson Berg
Violin 1 - Maria Wernberg
Violin 2 - Paul Slawik
Viola - Sebastian Flögel
Cello - Henning Fredriksson
Tvärflöjt - Marianne T Clement

Regissör: Ola Hörling
Producent: Åsa Jensen
Musikaliskt ansvarig: Maria Ingemarsson Berg
Kostymör: Fredrika Lilius
Scenograf: Rigmor Grönwall
Ljusdesigner: Ludvig Uppman
Turnéledare/produktionsassistent: Gabbie Barck

Medverkande

Joel Forsström - Tamino

Joel är en finlandssvensk lyrisk tenor utbildad i Stockholm, vid bland annat Stockholm Operastudio. Efter avslutade studier har han frilansat som sångare och uppträtt på scener såsom Savonlinna Operafestival, Finlands Nationalopera, Folkoperan i Stockholm, Svenska Teatern i Helsingfors, Göteborgsoperan, Kungliga Operan m.fl. Joel är en mångsidig och flitig artist som redan hunnit medverka i över 40 olika produktioner såväl som solist, operakorist och musikalensemble.

Linnéa Sjösvärd - Pamina

Linnéa Sjösvärd tog sin examen från Operakandidatprogrammet vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, juni 2018. Samma sommar debuterade hon som lilla Janthe i Der Vampyr av Marschner på Läckö Slott. 2019 gjorde Linnéa sin framgångsrika debut på Norrlandsoperan i huvudrollen Greta ur operan Hans och Greta av Humperdinck. Efter några snabba inhopp som Nattens Drottning ur Trollflöjten vintern 2019-2020 på Stadsteatern i Göteborg gjorde hon sin första internationella debut på Den Jyske Opera i Danmark sommaren 2021, i rollen som Loulou i den nyskrivna operetten Inkognito Royal av Karsten Fundal.

Viktor Rydén - Papageno

Viktor är född och uppvuxen i Stockholm. Han är utbildad vid Kungl. Musikhögskolans solistlinje och Stockholm Operastudio, och studerar för tillfället för Angelika Kirchschlager och Sebastian Vittucci vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien. Han är flitigt anlitad i konsertsammanhang och har stått på scener som Drottningholms slottsteater, Folkoperan och Schönbrunns slottsteater. Under kommande säsong gästspelar han på Stadttheater Klagenfurt i Österrike.

Jakob Antonér - Sarastro

Jakob Antonér är född och uppvuxen i Varberg men bor numera i Göteborg. Han är utbildad vid Ingesunds musikhögskola och Högskolan för scen och musiks operalinje där han bland annat studerat för Bo Rosenkull, Carl Unander-Scharin samt Åsa Bäverstam. Han konserterar flitigt runt om i södra Sverige och har sjungit verk som Bachs H-moll mässa, Mozarts Requiem och Händels Messias.

Amelie Flink - Nattens Drottning

Amelie är född och uppvuxen i Harlösa men bor för nuvarande i Göteborg där hon studerar masterprogrammet i opera vid Högskolan för scen- och musik, Göteborgs Universitet.
Bland hennes tidigare roller tillhör Lucy i Menottis The Telephone, Mathilda i världspremiären av Riddartornet av Carl Unander-Scharin, Ilia i Mozarts Idomeneo, La Zia i Puccinis Madama Butterfly, Siren i Nystroems Herr Arnes Penningar, Carolina i Cimarosas Il matrimonio segreto och Second Woman i Purcells Dido and Aeneas med sällskap såsom t.ex. Göteborgsoperan, Vadstena-Akademien, Opera på Skäret och Smålandsoperan.
Inom konsertrepertoaren har hon varit verksam som sopransolist i bl.a. Bachs Johannes-Passion och Markus-Passion, Händels Messiah, Mendelssohns A Midsummer Night’s Dream, Mozarts Requiem och Mässa i c-moll med orkestrar såsom Norrköpings Symfoniorkester och Stockholms Bach-sällskap.
Till hösten väntar rollen som Gretel i examensproduktionen av Humperdincks Hänsel und Gretel vid Högskolan för scen- och musik, Göteborgs Universitet.

Helena Magnusson - Dam 1

Helena har en konstnärlig masterexamen i klassisk sång från Musikhögskolan i Malmö. Hon har tidigare studerat sång vid Lunnevads folkhögskola och Vadstena folkhögskola. Helena har bland annat sjungit på Malmö Opera, Operaverkstan, Kammaropera Syd och Läckö Slottsopera. Med Skånska Operan har hon gjort roller så som Berta i Barberaren i Sevilla, Frasquita i Carmen och senast rollen som Zerlina i Don Giovanni.

Julia Andersson - Dam 2

Julia är en lyrisk mezzosopran från Landskrona, med utbildning från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, Operahögskolan i Stockholm och nyligen utexaminerad från Schweizer Opernstudio vid Hochschule der Künste Bern. Hon har gjort roller som Fröken Julie (Fröken Julie, Hallin) vid Höga Kusten Operafestival, Garcia (Don Quijote, Massenet) på Folkoperan, Thibault (Don Carlos, Verdi) på Bühnen Bern (Schweiz), Frau Glutz (Casanova in der Schweiz) vid Theater Biel Solothurn, Cherubin (Figaros Bröllop, Mozart), Dido (Dido & Aeneas, Purcell) samt Carmen och Mercédès (Carmen, Bizet).

Sara Norrback Carlsson - Dam 3

Sara är en mezzosopran och kulturnörd, som blandar operaproduktioner med teater, musikal och folklustspel. Hon är även skribent för bl a Tidskriften OPERA och jobbar som översättare. Sara tog examen från operautbildningen på Högskolan för scen och musik 2019, och syns i höst i Norma på Folkoperan.

Jenny Viklund - Papagena

Jenny tog 2021 sin Kandidatexamen i Opera från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Under sin utbildning har hon gjort roller som Genovieffa i Suor Angelica och Cathleen i Riders to the sea och fick sommaren 2021 göra sin första Susanna i Le Nozze di Figaro tillsammans med Lyric Opera Studio Weimar. Utanför opera är anlitas Jenny som konsertsångare och har sjungit med bland annat Nordiska Kammarorkestern och Tühringer Symphoniker.

Christer Arwidson - Monostatos

Christer har medverkat i uppsättningar med Skånska Operan, Operafabriken, Underhållningspatrullen, Lilla Operan, Trelleborgsrevyn, Opera i Ystad, Lunds Kammaropera med flera. Han har även stor vana från olika konsertsammanhang och tvekar inte att ta ett gig som trubadur när tillfälle ges.

Maria Ingemarsson Berg - Musikaliskt ansvarig

Maria arbetar som pianist på operaprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Tidigare har hon under många år arbetat som frilanspianist med Göteborg som bas, och då bland annat på GöteborgsOperan, Högskolan för scen och musik, Läckö slottsopera, SmålandsOperan och med MusikTeaterVerket. Sedan några är tillbaka är hon musikaliskt ansvarig på Skånska Operan. Den samtida musiken har också varit viktig och under 10 år var Maria en av medlemmarna i ensemblen Göteborgs Kammarsolister.

Maria Wernberg - Violin 1

Maria är Riksspelman och utbildad klassisk violinist med masterexamen från Royal Northern College of Music i Manchester och kandidatexamen från Birmingham Conservatoire. Hon har bl.a. varit solist med Örnsköldsviks Musiksällskap och Gotlands Sinfonietta samt deltagit i the Virtuoso Violin Festival i Stratford-upon-Avon, Cheltenham Music Festival, Young Musicians Symphony Orchestra, Festspelen i Piteå och Vadstena-Akademien. Maria frilansar som violinist och spelar i Gotlands Kammarsolister och har en duo tillsammans med pianisten Gisela Herb.

Paul Slawik - Violin 2

Paul är utbildad på Musikhögskolan i Malmö där han studerade violin för Wieslawa Szymczynska, Jennifer Wolf, samt viola för Henrik Frendin. Därefter studier på Det Jyske Musikkonservatorium i Århus och Royal College of Music i London. Han är numera verksam som frilansmusiker och violinlärare i Skåneregionen. Har även varit verksam på Folkoperan i Stockholm, Västerås Sinfonietta och Nordiska Kammarorkestern.

Henning Fredriksson - Cello

Carl Henning är klassisk cellist utbildad i Wien, Malmö och Odense. Han har varit solist med Joseph Haydn Symphony Orchestra Vienna och Gotlands Sinfonietta, samt spelar återkommande med orkestrar såsom Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Sønderjyllands symfoniorkester, Dalasinfoniettan, Musica Vitae, Wermland operas orkester, Skånska Operan och Malmö Operaorkester. Carl Henning är även en flitig kammarmusiker med konserter vid kammarmusikföreningar och festivaler i Sverige och runt om i Europa. Under våren 2023 har Carl Henning medverkat i Fantomen på Operan i Kristianstad, givit konsert vid Art Song Aarhus och kan under kommande säsong bl.a. upplevas vid Örnsköldsviks musiksällskap och Music for Kilkenny.

Sebastian Flögel - Viola

Sebastian Flögel tog sin masterexamen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och och jobbar han främst som frilansande musiker. Han har spelat med Skånska operan vid tidigare tillfällen och medverkat i uppsättningen av "Fantomen på Operan" på teatern i Kristianstad. Utöver det vikariera han vid Malmö Symfoniorkester och Norrlandsoperan, samt medverkat i kammarensembler på festivaler, kyrkokonserter samt jazzkonserter.

Motto: If you get tired, learn to rest, not to quit.

Marianne T. Clement - Tvärflöjt

Marianne T. Clement är utbildad vid Conservatoire de Boulogne-Billancourt i Paris samt Musikhögskolan i Malmö och debuterade 2022 från solistklassen vid Det Jyske Musikkonservatorium som solist i Carl Nielsens Flöjtkonsert. Marianne har vikarierat och haft kontrakt i orkestrar såsom Aarhus Symfoniorkester, Sønderjyllands Symfoniorkester, Jönköping Sinfonietta och Malmö Symfoniorkester och var 2021 och 2022 en del av juryn i danska musiktävlingen Unge Spiller Klassisk. Marianne mottog i 2022 Eigil och Aenchenn Harbys Legat till unge kunstnare på väg mot en lovande karriär. Hon har tidigare medverkat i Skånska Operans uppsättningar av Trollflöjten och Björnen.

Ola Hörling - Operadirektör & Regissör

Med musikalartistutbildning från Balettakademin i Göteborg har Ola utforskat det mesta inom musik och musikal. Han har uppträtt på Nöjesteatern, Galateatern och Fredriksdalsteatern, dansat i Eurovision Song Contest, regisserat och koreograferat operor, musikaler, dansföreställningar, barnteater, fars och revy de senaste 28 åren, skrivit en opera och sex musikaler och översatt flera verk. Driver UnderhållningsPatrullen och Skånska Operan.

Åsa Jensen - Operadirektör & Producent

Åsa är utbildad i företagsekonomi, drama-teater-film, medie- och kommunikationsvetenskap, teatervetenskap, kulturadministration och scenkonstproduktion vid Lunds Universitet, Malmö Högskola och Stockholms konstnärliga högskola. Tillsammans med Ola Hörling driver hon Skånska Operan. Hon har även jobbat på bl a Expressteatern, Kulturhuset Barbacka och som kulturutvecklare i Ystads kommun. Drev tidigare UnderhållningsPatrullen tillsammans med Ola. Återfinns nu även som projektledare på Visit Lund.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå