Följ oss          |    Nyhetsbrev

Tosca

Föreställningen ges INOMHUS, och är 2 timmar och 30 minuter lång inkl paus.

I Tosca finns en engagerande handling och fantastisk musik, vilket gör att vi kan berätta en historia som berör på djupet. Med musik som är lika dramatiskt brutal som skimrande vacker, skildras sångerskan Toscas och hennes älskare Cavaradossis tragiska öden. Under ett koncentrerat och passionerat dygn följer vi deras resa mot katastrofen, orkestrerad av den kallsinnige polischefen Scarpia. Flera av operans arior och duetter hör till repertoarens mest älskade och det här är en opera som rymmer allt; passion, lusta, förräderi och ond bråd död.

Orkestern består av sex musiker och leds av Maria Ingemarsson Berg
Regissör: Ola Hörling, Producent: Åsa Jensen, Musikaliskt ansvarig: Maria Ingemarsson Berg, Kostymör: Fredrika Lilius, Scenograf: Leif Persson

Medverkande

Kine Sandtrö - Tosca

Kine Sandtrø är en norsk sopran med kandidatexamen från Institutionen för opera i Stockholm, samt en master vid Malmö Opera Academy. Hon har sedan tidigare en kandidatexamen i utövande klassisk sång från Barrat Due Musikkinstitutt i Norge. Under sin utbildning har hon gjort roller som Mimì i La Bohème, titelrollerna i Adina och Rosalinda, Micaëla i Carmen samt Liù i Turandot och sjöng som praktikant på Kungliga Operan Barbarina i Figaros Bröllop. Hon gjorde också en konsert med Jenny Lind-repertoar som sändes live på Operan Play. Som solist har hon sjungit tillsammans med Kungliga Filharmoniska Orkestern, Kungliga Hovkapellet, MalmöOperaorkester och KTHs Akademiska Kapell. Hon har även framträtt med romansrepertoar tillsammans med pianisten Julia Sjöstedt i Kanada, USA, Norge och Sverige. Kine har tilldelats flera stipendier, som Opera Trøndelag Venners Talentpris, Bladet Musikkpris, Jenny Lind stipendiet samt Jenny Lind-sällskapets pris.

På Malmö Opera har hon medverkat i Allsång på Operan, lastbilsturnén Det stora oväsendet samt spelat Skänkjungfru Josefina och Dalkulla i Det går an. Hon har setts i dubbelföreställningen Systrarna som Suor Genovieffa i Suor Angelica där hon också gjorde ett inhopp i titelrollen. Hon har även senast gjort rollerna som Hedvig och Juni i Snösystern på Operaverkstan.

Markus Pettersson - Cavaradossi

Markus är en Spinto Tenor ursprungligen från Hälsingland som mestadels jobbat vid Folkoperan och Göteborgsoperan. 2018 gjorde han Rudolfo i La Bohéme hos på Skånska Operan. På GöteborgsOperan har han sjungit roller som Remendado i Carmen, En ung tjänare i Elektra och Gastone i La traviata. Markus har även sjungit rollen som Mats i Kronbruden samt En trubadur i Vikingarna, båda uppfördes konsertant. Han har också sjungit Gastone i La traviata på Folkoperan och på Läckö Slottsopera har han gjort Fenton i Falstaff. Som frilansande sångare jobbar Markus över hela Sverige och men han har också dykt upp på internationella scener däribland Norge och Schweiz. Utöver opera är Markus flitigt engagerad som konsertsolist och van att sjunga allt från en Romansafton till Requiem.

Eirik Krokfjord - Scarpia

Eirik är en dramatisk baryton från Lørenskog. Som konsertsolist har han uppträtt med Oslo Filharmonikerna, Accademia Bizantina, Capella Vitalis Berlin, Orquesta Sinfónica de Michoacán, Det Norske Blåseensemble, KORK, Det Norske Solistkor och många gånger med Barokkanerne. Från och med 2022 är han huvudsångare i det norska doom metal-bandet Funeral. På operascenen har Eirik bl a spelat Nick Shadow i Stravinskys The Rake's Progress, titelrollen i Gianni Schicchi, Leporello i Don Giovanni och Silvio i Leoncavallos Pagliacci. Sin utbildning har han fått på Norges Musikhögskola, men nu studerar han för Luis Ledesma. Våren 2023 gör han sin skådespelardebut i titelrollen när Ståle Kleibergs David & Bathsheba spelas i Trondheim och i Łódź i Polen.

Joakim Larsson - Angelotti

Joakim är återkommande solist vid Operaen i Köpenhamn, men har även bland annat sjungit på Opera National i Montpellier, Nöjesteatern i Malmö, Opera Warberg och Smålandsoperan. Han är utbildad vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Operaakademiet och Manhattan School of Music. Förutom opera så är Joakim en eftertraktad sångsolist och prisbelönt romanssångare som turnerar Norden runt med din duo Larsson/Kvint.

Anne Birgitte Bouwhuis Røkke - Spoletta

Den norska mezzosopranen Anne är utbildad vid NTNU Institutt for musikk i Trondheim samt vid Operahögskolan i Oslo. Våren 2023 tar hon masterexamen i Opera vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Hösten 2019 gestaltade hon titelrollen i Carmen på turné med Arktisk filharmoni i ett samarbete med Operahögskolan i Oslo och som examensproduktion sjöng hon Ottone i Poppeas Kröning av Monteverdi. Våren 2022 debuterade hon som Ernesto i Haydns Il mondo della luna med Trondheims symfoniorkester og opera i Lodz, Polen. Sommaren 2022 gjorde hon även debut som Donna Elvira i Mozarts Don Giovanni med Opera Warberg. Som en avslutande del av sina studier gestaltade hon under hösten 2022 rollen som Hans i Humperdincks Hans och Greta under Henrik Schaefers musikaliska ledning och i Mira Bartovs regi.

Marcus Bartoletti - Sakristanen

Marcus är en baryton från Stockholm. Han går sista året på masterprogrammet i opera på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet där han i slutproduktionen gjorde Pappan i Hans och Greta. Förra vintern gjorde han praktik på Norrlandsoperan som Snofsing i skandinavienpremiären av Kejsarens nya Kläder. I Opera på Skärets uppsättning av Maskeradbalen förra sommaren gjorde han rollen som Cristiano. Förutom operarepertoar har han även sjungit oratorier såsom Johannespassionen, Faurés och Mozarts Requiem, Förklädd Gud och Händels Messias.

Philip Hartman - Sciarone & Kör

Philip är utbildad vid Vadstena Sång- och Pianoakademi samt Musikhögskolan i Malmö. Redan under studietiden var han flitigt anlitad som konsert- och kyrkosångare. 2019 debuterade han som solist i Opera på Skärets uppsättning av Trollflöjten. Därefter har han bl a uppträtt i operakompaniet Operabandens turnerande Puccinihyllning En aften med Puccini i Danmark, sjungit titelrollen i Jakob Thonander Glans punkoperaföreställning RONÖM och framträtt som solist i flera oratorier. Tiden efter sin examen våren -22 har han främst tillbringat i Köpenhamn, där han nu gör sin femte produktion som del av operakören vid Det Kongelige Teater. I vår kan ni också höra honom sjunga rollen som Olof Palme i Jonatan Sersams nyskrivna opera Konstruktionen.

Gustav Ekmark - Kör

Gustav är baryton och mottar sin kandidatexamen i klassisk sång våren 2023 vid Musikhögskolan i Piteå, där han studerat för Katherine Osborne. 2018 mottog han sångsällskapet Sjung sjung stipendium. Han har under studietiden bland annat hunnit medverka i uruppförandet av Jan Sandströms opera Nattuglor och under våren 2023 så gör han bl a rollen som Jupiter i Cavallis opera La Calisto och medverkar i uruppförandet av Andrew Neil Hermons opera Lenore.

Fanny Andersson - Kör

Svensk mezzosopran/alt som fick sin första musikutbildning i Västerås Musikklasser och genom fiollektioner på Kulturskolan. Studerar för tillfället på Kapellsbergs Operastudio i Härnösand där hon undervisas av bl.a. Anna Hanning och Karin Bengtsdotter Olsson. Fanny har tidigare studerat Klassisk sång på Birkagårdens Folkhögskola för lärare som Camilla Romedahl och Thomas Lander. Hon har under sina studier sjungit mezzo/alt-roller i ett flertal operaensembler, bl.a. ur Glucks Orfeus och Eurydike, Menottis Konsuln, Nicolais Muntra Fruarna från Windsor och Mozarts Trollflöjten.Hon spelar även förstafiol i Säbrå Orkestersällskap i Härnösand och har omfattande körerfarenhet från körer som Kongl. Teknologkören, Malmö Akademiska kör, Friedmans Apostlar och El Coro UMA (El Coro Oficial de la Universidad de Málaga). Fanny är även utbildad ekonom och har studerat till Högskoleingenjör i Maskin- och Materialteknik i Malmö.

Maria Ingemarsson Berg - Musikaliskt ansvarig

Maria arbetar som pianist på operaprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Tidigare har hon under många år arbetat som frilanspianist med Göteborg som bas, och då bland annat på GöteborgsOperan, Högskolan för scen och musik, Läckö slottsopera, SmålandsOperan och med MusikTeaterVerket. Sedan några är tillbaka är hon musikaliskt ansvarig på Skånska Operan. Den samtida musiken har också varit viktig och under 10 år var Maria en av medlemmarna i ensemblen Göteborgs Kammarsolister.

Albert van Pahm - Piano

Albert är pianist och uppvuxen i Småland. Han har studerat piano på musikerprogrammet vid Musikhögskolan i Malmö för prof. Hans Pålsson, och har också en spetsutbildning som opera-repetitör från Malmö Opera Academy och har gjort sin praktik på Den Kongelige Operaen i Köpenhamn. Albert har en duo för fyrhändigt piano med pianisten Miyu Manabe och de har framträtt bl a i Paris och Osaka. Han är en mycket aktiv kammarmusiker och repetitör, och de senaste åren har han varit kapellmästare på Malmö Opera. Något som han har ett extra stort intresse för, är relationen mellan musik och text.

Helga Hencz - Violin

Helga är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och sedan sin examen därifrån 1992 har hon arbetat som violinist på GöteborgsOperan. Hon har bildat Gothenburg Piano Trio, denna trio har bland annat medverkat i radioinspelningar för SR P2-Live, och nu senast i SVT Kontrapunkt . Sedan många år tillbaka är hon coach för ungdomssymfoniorkestern VÄGUS, och numera är hon även coach på Side by Side by El Sistema internationella musiklägret i Göteborg.

Henning Fredriksson - Cello

Carl Henning är klassisk cellist utbildad i Wien, Malmö och Odense. Han har varit solist med Joseph Haydn Symphony Orchestra Vienna och Gotlands Sinfonietta, samt spelar återkommande med orkestrar såsom Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Sønderjyllands symfoniorkester, Dalasinfoniettan, Musica Vitae, Wermland operas orkester, Skånska Operan och Malmö Operaorkester. Carl Henning är även en flitig kammarmusiker med konserter vid kammarmusikföreningar och festivaler i Sverige och runt om i Europa. Under våren 2023 har Carl Henning medverkat i Fantomen på Operan i Kristianstad, givit konsert vid Art Song Aarhus och kan under kommande säsong bl.a. upplevas vid Örnsköldsviks musiksällskap och Music for Kilkenny.

Ella Kjellberg - Klarinett

Ella är en klarinettist från Göteborg som är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Idag fortsätter hon sina studier vid det Individuella musikerprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg där hon riktar in sig på elektroakustisk- och live-elektronisk musik för att utforska elektronikens möjligheter och klanger i samspel med klarinetten. Ella har spelat med olika orkestrar runtom i Malmö och Göteborg och spelar även i klarinettduon Duo Elba tillsammans med Ebba Eriksson. Förutom det egna musicerandet undervisar hon gärna och driver sina egna kulturprojekt.

Marianne T. Clement - Tvärflöjt

Marianne T. Clement är utbildad vid Conservatoire de Boulogne-Billancourt i Paris samt Musikhögskolan i Malmö och debuterade 2022 från solistklassen vid Det Jyske Musikkonservatorium som solist i Carl Nielsens Flöjtkonsert. Marianne har vikarierat och haft kontrakt i orkestrar såsom Aarhus Symfoniorkester, Sønderjyllands Symfoniorkester, Jönköping Sinfonietta och Malmö Symfoniorkester och var 2021 och 2022 en del av juryn i danska musiktävlingen Unge Spiller Klassisk. Marianne mottog i 2022 Eigil och Aenchenn Harbys Legat till unge kunstnare på väg mot en lovande karriär. Hon har tidigare medverkat i Skånska Operans uppsättningar av Trollflöjten och Björnen.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå